^

Részegítő tavasz Magyarországon


2017. 04.07 - 04.21.
A Koreai Sool Kulturális Laboratórium és a Cheongsong Kulturális és Turisztikai Alapítvány jóvoltából a Budapesti Tavaszi Fesztivál látogatói megismerkedhetnek a koreai művészet különleges szépségének egy nem mindennapi formájával. A két szervezet a koreai ételek, szeszesitalok és hagyományos teríték mentén enged bepillantást e távoli kultúra egzotikus gasztronómiai és tárgyi örökségébe. A bemutatásra kerülő cheongsongi fehér porcelán egyszerre képviseli a legújabb keletű koreai kerámiaművesség frissességét és a múlt mestereinek felbecsülhetetlen értékű bölcsességét. A porcelán színében visszaköszön a koreai étkezési kultúra alapját adó rizs és az egyik legkedveltebb ital, a makgeolli jellegzetes fehérsége. Ez a fehér szín a koreaiak egyik kedvelt szimbóluma nemzeti identitásuk képi kifejezésekor. A bemutatásra kerülő hagyományos szeszesitalok egyre kedveltebbek és keresettebbek a nemzetközi piacon. Különlegességük abban rejlik, hogy ősi receptúrák alapján, szigorúan ellenőrzött módon kizárólag hazai alapanyagokból készülnek, így az ily’ módon palackokba zárt illatos és ízletes nedűben a távoli ország esszenciája rejlik.

Az esemény célja
Koreában jól elkülöníthető váltakozásban jelenik meg a négy évszak: a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. A Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt a Koreai-félszigeten is beköszöntött a tavasz. Egy a mai napig gyakorolt szokás szerint a koreaiak a holdnaptár szerinti 3. hó 3. napján azálea virágból készült alkoholos italt (dugyeonju, ejtsd. dugjandzsu) kortyolgatva, azálea virággal díszített rizssüteményt (hwajeon, ejtsd. hvádzsan) fogyasztva köszöntik a tavaszt.
Ünnepeljék velünk az új évszakot a fesztiválon bemutatkozó italokkal és kerámiákkal!
A ‘daejak’ és a közös iszogatás hagyománya
A kiállítás témája a daejak, mely az ital kínálásának és elfogadásának szertartásos gesztusát jelenti a félszigeten. Azt a koreai filmekből is jól ismert szokást, ahogyan a házigazda és vendége koccintások sorozatával kísérve szorgosan töltögeti egymás poharát a kölcsönös tisztelet és megbecsülés jeleként.
Az italra az emberek közti összekapcsoló hídként is gondolhatunk, s Koreában különösen nagy hagyománya van a közösség ilyen módon való megélésének.
Ritkán fordul elő az, hogy valaki magányosan iszogat, társaságban pedig az egymásra figyelés aranyszabálya szerint nem fordulhat elő, hogy valaki pohara újratöltéséről maga gondoskodjon.

Gyakran láthatjuk, hogy az ital felhörpintése után a kiürült poharat odanyújtják a másiknak, jelezve ezzel a következő körre való igényt. Ilyenkor illik saját poharunk tartalmát gyorsan magunkévá tenni, majd eleget tenni a kérésnek, és tölteni ivópartnerünknek.
A töltögetés és iszogatás, kínálás és elfogadás e körforgását nevezzük daejaknak.
Ezt a hagyományt szeretnénk ápolni a kedves magyar látogatókkal is.
A kiállítás során lehetőséget nyújtunk workshopon való részvételre. Két alkalommal (szombaton és vasárnap délután) koreai likőrmester vezetésével mélyíthetik elméleti tudásukat és gyakorlati tapasztalataikat a koreai likőrgyártás és otthoni vendéglátás terén. Természetesen a résztvevőknek kóstolásra is lesz lehetőségük.
A workshopon a helyek csak korlátozott számban érhetők el, ezért az eseményekre regisztrálni kötelező, melyet a koreaikultura@koreaikultura.hu email címen tehetnek meg.
Regisztrációt kizárólag a 18. életévüket betöltött jelentkezőktől fogadunk el, amelyet a helyszínen ellenőrizni fogunk.
Időpont: 2017. április 8. 15:00 – 16:00 (60 perc) és április 9. 15:00 – 16:00 (60 perc)
Helyszín: Bálna Budapest, I. emelet, Makett terem


Helyszín és időpont:
Bálna Budapest, 2017. április 7-9.
Koreai Kulturális Központ, 2017. április 10-21.
<