^

Koreai konyha: második forduló, együtt a természettel


2019. 11.11 - 02.28.
Koreai Kulturális Központ, Pop-up kiállítóterem
Támogató: Koreai Kulturális Központ, Cheongsong Kulturális és Turisztikai Alapítvány, Cheongsong Fehérporcelán Múzeum

A koreai konyhakultúra a szó legszorosabb értelmében kötődik a természethez és a négy évszakhoz. Amint azt már egy korábbi kiállításunkon, a Koreai konyha: a fermentált ételek története alkalmával bemutattuk, a koreaiak erjesztési, valamint étel- és italtárolási hagyományai régóta a természet körforgásához igazodnak.
Az évszázados tradíciók különlegeségét és a koreai kultúra méltóságát most a fehérporcelán szépségén keresztül szeretnénk megmutatni.
Az elsősorban fazekasagyagból készült kerámiáktól eltérően, a cheongsongi fehérporcelán legfontosabb alkotóeleme egy jellegzetes kerámiakőzet. A Cheongsong régióban fellelhető ásványi- és más alapanyagok felhasználásával, több száz éven át mesterfokon előállított, jellegzetes cheongsongi fehérporcelánnak köszönhetően az edények a koreai mindennapi élet nélkülözhetetlen elemévé váltak.

A tartományban előállított fehérporcelán jóval ellenállóbb hőre és ütésre, s már eredendően fehéres színű. Meleg, elefántcsont színhatású tónusa, könnyed, vékony szerkezete valóban egyedülálló, hisz a hazai földben kitermelt ásványanyagot, az előírt átlagosnál magasabb hőfokon, 1250-1300 ℃-on égetik ki. Légies megjelenése mögött egy szilárd jellem arca tárul fel.
A cheongsongi fehérporcelánról azt tartják, hogy megédesíti a rizs és a víz ízét. Talán ezért is van, hogy a régmúlt korok dicsőségén túl a mai napig megőrizte biztos helyét még a legmodernebb konyhákban is, s számtalanszor találkozhatunk vele, ha tisztelegni szeretnénk a koreai hagyományok előtt.
A kiállításon két szekció tekinthető meg. A speciális szekció a cheongsongi fehérporcelán remekműveit a modernitás, a különlegesség és a gyakorlatiasság jegyében mutatja be, ezért kapta „A cheongsongi fehérporcelán - a koreai anyatermészet új arca” elnevezést.

Állandó kiállításunkon pedig olyan kerámiatárgyak lathatók, melyek a fehérporcelán egyszerű, s ugyanakkor fenséges megjelenítésével a nagy múltú Cheongsong-műhelyek mondanivalóját közvetítik a modern ember számára. Méltó helyüket a Koreai Kulturális Központ újjátervezett koreai konyhaművészet pavilonjában foglalják el. Bízunk benne, hogy jelenlétük, mondanivalójuk segít abban, hogy az itt élő emberek is megértsék a koreai ételek és a koreai föld közös üzenetét.

Koreai konyha: második forduló, együtt a természettel katalógus: https://issuu.com/koreaikultura/docs/koreai_konyha
<