^

Jinogwi: a visszatérés útjelzői

PARK Chanho
„Koreában sokszor úgy utalnak arra, amikor valaki meghal, hogy „visszatért”. Mégis honnan érkeztünk és hova térünk vissza?”

A mi „visszatérés” kifejezésünk egy ősi hiedelemre vezethető vissza, miszerint az emberek a Göncölszekér csillagaiból születtek a világra, és ide is térnek vissza. Mikor valaki meghal, testét fából készült koporsóba teszik, amit mi göncölszekér hajónak nevezünk, ezáltal is tanúságot téve a világ eredetére vonatkozó hitünkről. Számtalan gut, például az ogwigut (ejtsd: ogvigut), ogugut (ejtsd: ogogut), jinogwigut (ejtsd: dzsinogvigut), saenamgut (ejtsd: szenámgut) és mangmukgut (ejtsd: mángmukgut) valójában a jinogwigut (ejtsd: dszinogvigut) változatai. A jinogwi kifejezés azt jelenti „ jelezni a visszatérés útját”. Vagyis egy olyan sámánista szertartásról van szó, mely során az elhunyt lelkét segítjük rátalálni arra az útra, melyen visszatérhet oda, ahol az emberi világba érkezése előtt létezett.
Mindezek az alkalmak lehetőséget kínáltak arra, hogy szembenézzek saját halálommal. Ezek valójában olyan kérdések, amelyek minden emberi lényt foglalkoztatnak. Bár hosszú ideje kutatom ezt a témát, még mindig nem tudom teljes bizonyossággal, hogy hová fogunk visszatérni. Van mégis egy dolog, amit megtanultam az eddigi utam során, ez pedig az emlékezet fontossága. Az a számtalan sok rituálé, melyeken részt vettem és amelyeket dokumentáltam az elmúlt évtizedben szerte az országban, mind olyan szertartások voltak, melyekben megemlékeztek valakiről.
<
Szent fa előtt álló ember Szent fa előtt álló ember
Egy bemutatott áldozat maradványai Egy bemutatott áldozat maradványai
Dodang-je Dodang-je
Felajánlás az ősöknek (2) Felajánlás az ősöknek (2)
Gut yeonggamnori Gut yeonggamnori
Rekviem Rekviem
Isten kardja Isten kardja
Eredendő bűn Eredendő bűn
Szent fa és sámán Szent fa és sámán
Dang-gut (4) Dang-gut (4)
Kés és áldozat Kés és áldozat
Dang-gut (3) Dang-gut (3)
Soji égetés Soji égetés
Egy édesanya Egy édesanya
Sámánnő a sziklán Sámánnő a sziklán
Seo Soonsil sámánnő mabulim-je szertartás közben Seo Soonsil sámánnő mabulim-je szertartás közben
Dang-je Dang-je
Gimyeong szent fája Gimyeong szent fája