^

Ezer év gyöngyházfényű ragyogása


2018. 02.26 - 03.30.
Kiállítók: Koreai Kulturális Központ, Koreai Királyi Örökség Egyesülete
Főszervező: Koreai Királyi Örökség Galériája
Támogatók: a Koreai Köztársaság Kulturális, Művészeti és Turisztikai Minisztériuma, Szöul Főváros Önkormányzata, Koreai Kézműves

Termék és Dizájn Kulturális Alap (KCDF), Koreai Mesterek és Művészek Egyesülete
A Koreai Kulturális Központ Ezer év gyöngyházfényű ragyogása címmel nyitja meg új, időszaki kiállítását, mely 2018. február 26. és március 30. között tekinthető meg az intézet nyitvatartási idejében. A kiállítás a Koreai Mesterek és Művészek Egyesületének támogatásával, a Koreai Királyi Örökség Galériájával való együttműködés keretein belül valósulhatott meg.

A tárlat olyan ezer éves hagyománnyal rendelkező koreai technikákra fókuszál, mint a gyöngyházberakás és lakkművészet, ezen technikákkal készült harminchét műtárgy bemutatásával. A kiállított munkák készítői hazájukban rendkívül megbecsült mesterek, sokuk technikai tudását a Koreai Köztársaság, Szöul vagy más városok szellemi kulturális örökség listáján jegyzik, melyek közül csak egy példa a Koreai Szellemi Kulturális Örökségek jegyzékében 113-as számmal regisztrált chiljang (ejtsd: csildzsáng, koreai lakktechnika) mester remekművei. A luxustárgyaknak számító gyöngyházberakásos és lakktárgyak kitűnően képviselik a távol-keleti, azon belül is a koreai művészi hagyományok legkifinomultabb ágainak szépségét, az egykori nemesi ízléshez jól igazodó szín- és motívumvilág által képviselt páratlan harmóniát. Példákat láthatunk arra is, hogy a hagyományos művészeti technikák hogyan élnek tovább a társművészetekben, mint az ékszertojások és csomózásos technikával készült díszek esetében, melyek egyre keresettebb termékek Európában.

Koreában több évszázados múltja van a lakkművészetnek, melyek közül jelen kiállításon a gyöngyházberakásos lakktechnika (koreaiul: najeon-chilgi, ejtsd: nádzson-csilgi) kap főszerepet. E művészeti ág az évek során számos újítást beépítve nyerte el mai kifinomult, elegáns formáját, melyet a koreaiak méltán tartanak egyik legértékesebb szellemi kulturális örökségeikként számon.

A kiállítás megtekintése során olyan remekműveket ismerhetnek meg, melyek egyszerre hordozzák magukon a koreai tradicionális művészetek jegyeit, valamint a ma élő mesterek egyedi stílusát, akik nélkül e páratlan technika titkai talán örökre feledésbe merülnének. A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Központ nyitvatartási idejében, hétköznaponként 9.30-tól 18 óráig.

Nap/idő
26/02/2018 - 30/03/2018
Egész nap
<