^

Betekintés párhuzamos életekbe


2017. 05.11 - 06.02.
A május 11. és június 2. között a Koreai Kulturális Központban megtekinthető különleges fotókiállítás egy koreai és egy magyar fotóművész közös alkotásának eredménye, amely párhuzamos bepillantást enged nagyanyáik életén keresztül asszonyi sorsokba a történelem viharain át.
Magyarország és Korea történelmének jelentős fordulópontjaihoz kapcsolódva rajzolódik ki a szemünk előtt a hétköznapi élet, a háborúktól szenvedő nők néhol szomorú, néhol “dicsőséges” élete: szerelem, család, munka és harcok kövezik útjukat különbözőképpen, mégis alapvetően azonos módon.

A kiállítás alkotói folyamata már nyomon követhető az esemény hivatalos Facebook oldalán (https://www.facebook.com/pg/DualExhibition/posts/?ref=page_internal), a teljes kiállítási anyag pedig – magyarországi bemutatkozását követően – továbbutazik Koreába.

A művészekről:
Youn MiMi
1981-ben született, Dél-Korea fővárosában, Szöulban él és dolgozik. 2005-ben szerezte meg alapdiplomáját fényképészet szakon a Sang Myung Egyetemen, 2007-ben pedig a University College London Slade School of Fine Artján kapta meg mesterdiplomáját.
2008-ban a birminghami Rhubarb Rhubarb Fotófesztiválon díjat nyert „a legjobb fotókönyv” kategóriában. Első önálló kiállítására 2009-ben a stuttgarti Uno Art Space-en, Németországban került sor, majd ezt követően számos nemzetközi kiállításon mutatta be műveit Londonban, Houstonban, San Franciscoban, Szingapúrban és Szöulban. 2010-ben meghívást kapott a houstoni FotoFest találkozójára.
2009-ben Franciaországban élt és dolgozott huzamosabb ideig a párizsi Cite International des Arts művészeként. 2014-ben az Art Council Korea által szervezett Nomád Művészeti Együttműködési Programon vehetett részt, 2017-ben pedig kiválasztották az évente megrendezésre kerülő Fiatal Nemzetközi Fényképészet Találkozójára Niort-ba, Franciaországba. 2014-ben az Art Council Korea által szervezett Nomád Művészeti Együttműködési Programon, majd 2017-ben a NiortFiatal Nemzetközi Fényképészek Találkozóján vehetett részt.
„XOXO” címmel megjelent fényképgyűjteményét 2013-ban jelentette meg, és a kötet tartalmazta a mongol Nomád Művészeti Együttműködési Programon készült „En Route” képeit is. Jelenleg fényképészetet tanít a Sang Myung Egyetemen.

Pályi Zsófia
Pályi Zsófia 1982. augusztus 1-jén született Budapesten, Magyarországon. Jelenleg is itt dolgozik fotográfusként. BA diplomáját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán szerezte meg 2010-ben Budapesten. Korábban MA diplomát szerzett a budapesti ELTE kommunikáció-portugál szakon. Tanult egy évet a lisszaboni Universidade de Lisboa szépművészeti karán és a lisszaboni Universidade Nova de Lisboa történelem szakán.

Kilenc éven át az Origo internetes újságnak dolgozott. Ma már többnyire magazinoknak készít fényképeket, és saját hosszú távú anyagaira fókuszál. Kedveli a személyes hangvételű képriportokat, a portré műfaját, a dokumentarista fotográfiát és a művészetet. Háromszor is elnyerte a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat, és számos díjat nyert a Magyar Sajtófotó pályázaton. Nemrégiben felkérték, hogy részt vegyen a Danube Revisited projektben a korábbi Inge Morath díjazottak társaságában.
Megbízói között számos nemzetközi lap és neves intézmények, cégek szerepelnek; úgy mint a New York Times magazin, a CNN Photo Blog, a Vice Uk, Al Jazeera, Marie Claire Magyarország, Marie Claire Arabia, a Nők Lapja, Chinese Blog Magazine, The Sunday Guardian, UNHCR Magyarország, a Magyar Állami Operaház, Nemzeti Balett, MÜPA – Művészetek Palotája, vagy az Open Society Foundations. Részt vett a Budapesten Ian Berry fotográfus által vezetett Magnum workshopon. Balaton című sorozata Coeup de Coeur ANI jelölést kapott 2014-ben a Perpignan fotó fesztiválon; 2015-ben pedig finalista lett a LensCulture Portrait Awards versenyen. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS) vezetőségi tagja volt 2013 és 2015 között. 2016-ban pedig létrehozta Bakonyi Zsuzsa kollégájával a Klipper Művészeti Egyesületet, ahol csoportos fotó kiállításokon, műhelymunkákon és jövőbeli művészeti projekteken dolgoznak fotográfus barátaival.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Koreai Kulturális Központban nyitvatartási időben, hétköznaponként 9.30-től 18 óráig.
A kiállítás megnyitójára május 11-én 18 órakor kerül sor, melyre a koreaikultura@koreaikultura.hu email címen lehet jelentkezni. Az eseményen a helyek csak korlátozott számban érhetők el, így csak érvényes, visszaigazolt regisztrációval rendelkező vendégeket tudunk beengedni.

Nap/idő
11/05/2017 - 02/06/2017
09:30 - 18:00
<